Innan

Vi pratade om när vi skulle sitta på vår veranda. Många år senare. Där vi skulle läsa böcker och dricka whiskey. Där hunden eller katten eller båda skulle finnas och där vi skulle vara mest på det kalla halvåret. Han och jag och ingen cancer. Botad då, så sa vi.

Vi pratade om Spanien eller Brasilien och att vi skulle vara ungefär pensionärer eller så. Brasilien fanns alltid med när vi pratade om ställen där vi ville finnas, för det var där vi började.

Och det var dit Jónas ville åka en av dagarna innan han dog. Då, när han låg i sin säng vid vattnet på Island, smalare för varje sekund, med snön som föll tungt och tätt utanför fönstret och den lilla orangefärgade lampan strax innanför som lyste upp det kompakta isländska januarimörkret.

Han sa: Jag vill åka till Brasilien.
Som om det var självklart.
Och jag svarade: Då åker vi dit.
För det var ju det, självklart.
Han nickade och blundade.

Sen försvann han bort igen. Där fast ändå så långt ifrån. Där att lägga handen på, sova tätt intill, känna doften av. Men inte där att prata med, dela alla drömmar med, att leva med för alltid.

Fyra dagar till Island.

4 reaktioner på ”Innan

  1. Kram till dig fina du! En av mina bästa vänner har nyligen flyttat till Brasilien, jag har inte varit där än men hoppas kunna åka dit någon gång framöver, kärleken förde henne dit. Så fint att du ska åka till Island, så fint för Jónas familj att få träffa dig och få ”klappa lite” på magen, så fantastiskt att de kan få känna små sparkar från din och Jónas lilla bebis. Stor kram Maria

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s